Diş Eti İltihapları

Dişeti İltihapları dişler üzerinde birikmesine izin verilen ve Dental Plak adlı mikrop tabakasının içinde yaşayan bakterilerin sebep olduğu iltihaplara verilen isimdir.

Dişeti İltihaplarının belirtileri arasında kırmızı diş eti ve ağız kokusu başta olmak üzere, ağızda tat bozukluğu, diş etlerinin çekilerek diş kökünün açığa çıkması, dişlerin zamanla sallanmaya başlaması ve diş eti kanamaları sayılabilmektedir.

Dişeti İltihaplarının birincil nedeni dişlerde oluşan dental plağın temizlenmemesidir. Dental plaklar temizlenmediği taktirde içerisinde bulunan bakteriler diş etlerinde iltihaplanmaya yol açacaktır. Ayrıca ağız ve diş bakımının aksatılması, dişlerin fırçalanmaması ve hekim kontrollerinin ihmal edilmesi de iltihaplanmaya yol açmaktadır.

Dişeti İltihaplarının risk faktörleri arasında dental plak birinci sırada yer almaktadır. Dişlerinde dental plak bulunan kişilerin Dişeti İltihaplarına yakalanma riski çok daha fazladır. Ayrıca genetik kalıtım yolu ile de diş eti iltihaplanmaları görülebilir. Ailenin ağız ve diş yapısı iltihaplanmaya müsait olabilmektedir. Bu da farklı aile bireylerinde iltihaplanmanın görülebilme ihtimalini artırmaktadır.

Dişeti İltihapları tedavi edilmediği taktirde diş kayıpları başta olmak üzere çeşitli ağız ve diş problemlerini de beraberinde getirir. Diş etlerinin iltihaplanması ile oluşan diş eti çekilmeleri ve dişlerde çarpıklaşma ile birlikte diş kayıpları ve diş çürükleri de kaçınılmaz olabilmektedir.

Dişeti İltihaplarında doktor randevusu öncesi ağız ve diş temizliğine özen gösterilmelidir. Ayrıca daha önce geçirilen diş hastalıkları var ise bunlar muayene sırasında doktor ile paylaşılmalıdır. Dişeti İltihaplarının teşhisi fiziki muayene sonucunda koyulabilmektedir. Uzman bir doktor tarafından yapılan muayenede, Dişeti İltihaplarının belirtilerine rastlandığı taktirde Dişeti İltihaplanması teşhisi konulmaktadır. Vakit kaybetmeden de tedaviye başlanmalıdır.

Dişeti İltihaplarının tedavi yöntemleri diş fırçalama ve diş ipi kullanımının tavsiyesi ve öğretilmesi ile başlar. Daha sonra uzman doktor tarafından dişler üzerindeki plaklar temizlenerek dişlerin bu bakterili tabakadan arındırılması sağlanır. Bu işlem birkaç seans sürebilmektedir. Bu işlemden sonra ağız ve diş bakımına gereken önem gösterildiği taktirde Dişeti İltihaplarına ait belirtilerin yavaş yavaş ortadan kalktığı görülebilmektedir.

Dişeti İltihaplarını önlemek için ağız ve diş bakımına mutlak surette önem verilmelidir. Ayrıca doktor kontrolleri ihmal edilmemeli dental plak oluşumu ise engellenmelidir. Diş ipi ve uygun diş fırçası seçilerek ihmal edilmeden kullanılmalıdır.

İlgili Uzmanlarımız



İlgili Uzmanlarımız
Dt.Sabri Cengiz TOLUNGÜÇ
(Diş Hekimi)

Dt. Mehmet KOLKIRAN
(Diş Hekimi)

İlgili Branşlar



İlgili Branşlar
Diş Hekimliği

SAĞLIĞINIZI YAKINDAN TAKİP EDİN!